9 Temmuz 2016 Cumartesi

KAYNAK ÖNERİLERİ-HANGİ DERSE NASIL ÇALIŞILIR?

Şimdi arkadaşlar çok fazla uzatmadan direkt konuya gireceğim bu yazımda hangi derse nasıl çalıştığımı ve kullandığım kaynakların,yayınların yorumlarını yapacağım sizin için yararlı bir yazı olucak umarım.
İlk olarak hangi derse nasıl çalışılrdan başlıyorum.En başta söyleyeyim ben eğitim koçu değilim sonuçta bunlar sadece kendi önerilerim olucak..

MATEMATİK
Matematik dersinde ilk olarak ygs ve lysye çalışma stilleri farklı olduğunu düşünüyorum.Ygs mantık işi oldığu için oturup konu çalışmak bana anlamsız geliyor.Mat1 pratik işidir bol bol soru,bol bol deneme çözmenizi ister her soru tipi farklıdır isterseniz bir çok kitap bitirin problemler adına yinede ygsde onlara pek benzemeyecek.Ösym her sene farklı bi soru tipi üretiyor maalesef.Bunun için tek yapmamız gereken mantığını kavramak ve hız kazanmak.Lys ise konuyu bilmeden yapamıyorsun.Konuyu formülleri konunun püf noktalarını bil ve biraz pratik yap halloluyor.Her hangi bir test kitabında çıkan soruyu lysde görebilirsin belli soru tipleri var ygsye pek benzemiyor.Deneme çözerek bile işi yürütebilirsin konuyu bildikten sonra.Ben bu yazımda daha çok ygs kaynak önerisi yapıcam.Zaten ygsde kullandığım yayınların çoğunu lysdede kullandım.
Matematik kaynak önerileri:
Matematiğiniz zayıfsa geliştirmek adına Fem İlk adım kitabını en uygunu olarak görüyorum.Piyasada çok fazla ilk adım kitapları var mesela Antremanlarla Matematik var,Okyanusun 40 Adımda Kolay Matematiği var,Birey Gelişim Serisinin A kitabı var ama bu kitapların daha bi kolay olduğunu düşünüyorum işlem yeteneğini geliştiriyolar sanki bende hepsi vardı ben Fem İlk Adımı daha çok beğendim,çok kolayın bir iki tık üstü bence idaeldir.
Şimdi gelelim orta seviye kitaplara; Birey Gelişim Serisi B,Körfez,Fem Simetri,Fem Konu Özetli bunları kullandım ve orta seviyeler çok zorlamıyolar ama güzel sorularıda var özellikle fem konu özetliyi çözmeden sınava girmeyin derim.
Zor seviye:Siz kendinizi eksik hissetmeyip sizi zorlayacak,düşündürecek yayınlar istiyorsanız Karekök,3-4-5,Bilfen,Birey YGS-LYS B(beyaz kitap) bu kitapları öneririm ama çok gereklimidir bilemem ama hedefi yüksek olanlar için bir bakın derim,kaliteli kitaplardır.
Problemler için:Sonuç fasikülü,Yüzde Yüz yayıncılık problemler,Gür yayınları güzeldir,öneririm.
Lys için karekök 0 fasüküllerini çok beğenerek kullandım temel kazanmak için en iyisi.
Gür Yayınları:Kendinizi geliştirmek için,temeli olan biri için biraz daha ilerlemek için ideal.Çok kaliteli bu fasiküller.

GEOMETRİ
Geometride bi çalışma taktiği var mı bilmiyorum valla bilen bana da söylesin.Geometri sadece pratik işi.Ne kadar sürekli ve sık soru çözersen o kadar iyi yaparsın.Geometride 'abi ben göremiyoruum yaa' diyip bırakmayın çözdükçe gelişiyorsunuz.
Geometri kaynak önerileri:
Geometriniz zayıfsa ben Antremanlarla Geometriyi öneririm bence çok güzel bi kitap ben bunu kullandım ve böyle gelişti.Matematiğini beğenmemiştim ama geometrisi gerçekten güzel.Sonuç fasikülleride temel kazanmak için çok çok güzel.
Orta-zor: Birey gelişim serisi B(baya iyidir),Fem Simetri,Karekök(zordur),Birey C(hedefi yüksek olanlara),Eksen(zordur)

BİYOLOJİ
'Biyoloji ezber dersii yaaaa' bu klişeyi kim çıkardı abi?Böyle bir şey yok tamam ezber şey çoğu ama inanın konuyu bilmekle yetmiyor ki soruyu çözmek.Öyle sorular oluyor ki 'ben bunu hiç bir yerde görmedim' diye apışıp kalıyorsun soruya.Konuyu biliceksin ama yorum yeteneğin olucak ondan önce biyoloji bir bütündür konular arasında bağlantı kurman lazım,çoğu soru senin biyolojide diğer konulardaki bilgilerinle soruda sorulanı birleştirmeni istiyor.Bazen soru çözerek öğreniyorsun hatta bir sürü duymadığın görmediğin şeyi.Ben biyolojiye yazarak çalışma taraftarıyım bir şeyi okuyarak çok öğrenemeyiz diye düşünüyorum,ben yazarak çalışıyorum zamanı alsada yinede yetişiyor merak etmeyin.En iyi öğrenme şekli bu.Kendi notlarınızı tutun.Önemli yerleri aklınızda kalıcak şekilde kendiniz yazın bence.
Biyoloji kaynak önerileri:
Yeni başlayanlara:Birey gelişim serisi A,Fem ilk adım bu iki kitap güzeldir,temel oluşturur.
Orta:Birey gelişim serisi B,Fem ygs-lys soru bankası,Fen Bilimleri Venüs serisi
Zor seviye:Bilfen(hem Ygs'si hem LYS'si harikadır),Palme A-B(efsane kitaplar),Birey C,Ekstrem,Fen Bilimleri Çizgiüstü
Bu arada Asel cep kitabını tek konu anlatımlı kitap olarak kullandım sanki böyle sorularda çıkan-çıkabilicek her şeyi onda birleştirmişler mutlaka elinizde olsun bu kitap.

KİMYA
Kimyada ygs-lys çalışma stilleri farklı olan bir ders.Ygs kimya aşırı basittir mesela otursan 2-3 haftada biter,hiç bişey çalışmadan kimya çalışsan 1 haftadada biter.Geneli sözel konular,ezber şeyler.Ygs kimya ygsnin gülüdür bence ben çok seviyorum.Ygs için pek bir şey gerekmiyor konuyu not çıkarın bir iki kitaptan sorularını çözün sonra hemen denemelere geçin fazla uğraşmayın soru bankalarıyla.Lys için hem konuyu bilmek gerekiyor ve ezber şeyler çok var,ayrıca çok soru çözmek gerekiyor.Ondada hem ezberlenecek şeyleri yazarak çalışın,sayısal konulardada bol bol soru çözün.
Kimya kaynak önerileri:
Ygs kimya çok zor olmadığı için direkt orta zor seviye yayınları yazacağım.
Orta seviye:Birey gelişim serisi B,Palme,Birey Ygs(beyaz kitap),Fen bilimleri venüs,
Zor seviye:Karekök(bence ygs için gereksiz ama zor soru göriyim diyorsanız ideal),Birey C,,Bilfen

FİZİK
Fizik benim en en en sevmediğim derstir ya hala ideal çalışma yöntemini bulamadım kendim için internetten dersi dinleyip,önemli yerleri not edip sorulara geçmek,bol bol soru görmek en iyisi bence,bu sene bu şekilde ilerleyeceğim.Formül falan varsada alıp üçük post-itlere yazıp göebileceğiniz yerlere asın.
Fizik kaynak önerileri:
Yeni başlayanlara:Okyanus 40 seansta fizik,Fem ilk adım,Final kolay fizik,Birey gelişim serisi A
Orta:Fem simetri,Körfez(cd'si olduğu için bence çok güzell bir kitap),Fen bilimleri venüs,Birey gelişim serisi B
Zor:Fen bilimleri çizgiüstü,Palme(belki size göre ortadır ama bana göre zor :D ),Birey C,Karekök
Ek olarak Karaağaç fasikülleri benim gibi fizik özürlüsü olan insanlara bütün soruların çözümlerini göstererek anlattığı için bence harikalar.

TÜRKÇE
Türkçede bence konu çalışmak gereksiz.32-33 soru paragraf zaten,dilbilgisinide internetten,herhangi bir cep kitabından halledin kurallarını daha sonra soru çözerek pekişecektir zaten.Sadece paragraf çözerek bile 35 neti garantiliyebililiyorsunuz.Tabi doğru çözerseniz..
Türkçe kaynak önerileri:Yayın Denizi Paragraf Hız kitabı,Karekök Paragraf,Fen bilimleri çizgiüstü,Fem soru bankası(beyaz kitap),Birey Ygs Türkçe(çok güzeldir),Karekök soru bankası(zordur)
Türkçede çok soru bankası bitirmenize gerek oldugunu düşünmüyorum 2 tane iyi bir yayın bitirdikten sonra hemen denemelere geçin ve süre tutatarak deneme çözün.

Ygsde en önemli şey biliyorsunuz ki zaman elnizden geldiği kadar süreli test çözün.Tüm dersler için ayrı ayrı yapamadığınız soruları es geçmeyin,en güzeli hepsini kesip cevaplarını öğrentikten sonra bir deftere yazıp arada bi onları tekrar etmek.Ek bi kaynak önerisi olarakta delta yayınlarının özet kitaplarını çok beğeniyorum sayısallar için sosyal çalışmak için ideal gibi.Asel cep kitaplar,Finalin cep kitapları ve Femin cep kitapları sosyal konularını çok güzel anlatmış sayısallar bu şekilde sosyale göz atıp soru çözümlerine geçebilir.Sosyal için kitap önerisi yapamıycam çünkü pek bi bilgim yok yanlış yönlendirmek gibi olur.Kendim sosyal çalışmaya başladığımda onla ilgilide düşüncelerimi yazarım heralde.Bir yazının daha sonuna geldik okuduğunuz için teşekkürler verimli çalışmalar :)


6 yorum:

  1. çok teşekkürler. yardımcı oldun bana :) Bende evde hazırlanıyorum mezun olarak. hiç arkadaşım da yok. rehberlik edebilecek kimse de yok. kendi yolumu kendim çizicem :)

    YanıtlaSil
  2. çok teşekkürler kaynak önerileri baya işime yarıycak

    YanıtlaSil
  3. o kadar içten yazmışsın ki cok tesekkür ederim

    YanıtlaSil